Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Terugkijken: ‘prachtcollege’ van Beatrice de Graaf bij Zomergasten

Beatrice de Graaf bij Zomergasten.
Beatrice de Graaf bij Zomergasten. Screenshot Uitzending Gemist

Beatrice de Graaf stal gisteravond de show, in de derde aflevering van Zomergasten. De jonge hoogleraar en terrorisme-expert pakte iedereen in die bereid was te luisteren, al was op Twitter ook te zien hoe kijkers afhaakten. Nrc.nl kijkt terug op de derde aflevering.

Misschien haakten kijkers af, schrijft onze televisierecensent Hans Beerekamp, omdat het verhaal van De Graaf te ingewikkeld was of omdat ze het niet eens waren met haar religieuze perspectief.

“Maar wie bleef, gaf zich meestal gewonnen. Interviewer Wilfried de Jong diende vooral als aangever die de door zijn gesprekspartner bestreden mediaframes hardop bleef verwoorden.”

De uitzending:
Get Adobe Flash

‘Prachtcollege’ van vrouw met kennis en relativering

De Graaf zit regelmatig bij Pauw en Witteman om het over terrorisme te hebben. Daar hoop je altijd, schrijft Beerekamp, dat ze meer tijd krijgt om haar op kennis gebaseerde relativeringen nader uit te werken.

“Daar is dan geen tijd voor, en ook weinig belangstelling. Voor dat eerste probleem bood Zomerasten de ideale oplossing.”

Dat het betoog voor de beste aflevering tot nu toe zorgde, vonden ze ook op Twitter:

Twitter avatar eelcobvr Bosch van Rosenthal Gott im Himmel, met terugwerkende kracht was drie uur Hans Teeuwen nóg minder boeiend dan ik al dacht #zg13
Twitter avatar MVroomans margriet vroomans De kracht van kennis (van) geschiedenis én het kunnen vertellen: Beatrice de Graaf #zg13. ‘Geschiedenis is er voor zichzelf’. Prachtcollege!

‘De Jong vroeg rare dingen’

Over de rol van De Jong waren kijkers - zoals het hoort bij dit programma - kritisch. Beerekamp schrijft:

“[De Jong] kon zich niet goed verplaatsen in een christen die elke zondag de kerk bezoekt, en vroeg dus rare dingen. Of ze bereid zou zijn haar carrière op te geven om ouderling in haar kerk te worden. En hoe gelovig ze was op een schaal van 0 tot 10.”

Twitter avatar abdelkabenali Abdelkader Benali Het gaat weer vooral over de religieuze achtergrond van deze vrouw op Twitter. Die obsessie met religie is tenenkrommend. #zg13
Twitter avatar MarcMarieH MarcMarie Huijbregts De vraag ‘Waarom terrorisme haar zo boeit’ is de hele avond niet gesteld. Dat is het wonder van de avond. #ZG13

Schikte De Jong zich in zijn rol en cijferde hij zichzelf weg ten gunste van het verhaal van zijn gast, of kwam hij er simpelweg niet aan te pas?

Twitter avatar afdh_PaulAbels Paul Abels #zg13 Wilfried de Jong snapte al snel dat hij enkel figurant was. Die rol accepteerde hij volledig om er een goede uitzending van te maken.
Twitter avatar hugovdwedden Hugo van der Wedden Steeds meer medelijden met de Jong. Hij zou de interviewer moeten zijn, maar naar zijn vragen wordt nauwelijks geluisterd. #zg13

Hoe dan ook: het was dus een sterke aflevering - voor wie drie uur lang bleef kijken.

Twitter avatar MarcMarieH MarcMarie Huijbregts Weltrusten, ik vind Beatrice een geweldige verteller en heb geleerd en genoten. #ZG13

Er keken gisteren 609.000 mensen. Dat is min of meer hetzelfde aantal als vorige week bij Nelleke Noordervliet. Naar de eerste aflevering met Hans Teeuwen keken 812.000 mensen.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad de volledige recensie van Hans Beerekamp.