Direct naar artikelinhoud

ChristenUnie zet verhoudingen in coalitie verder op scherp: ‘Nu geen kinderen het land uitzetten’

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wil snel met de coalitiepartijen rond te tafel om te praten over een versoepeling van het kinderpardon.Beeld anp

De ChristenUnie wil dat er voorlopig geen asielkinderen het land worden uitgezet. De regeringspartij roept staatssecretaris Mark Harbers (vreemdelingenbeleid) op pas op de plaats te maken, nu binnen de coalitie hardop wordt geroepen dat het huidige kinderpardon te streng is.

CDA en D66 maakten dit weekend bekend dat zij een versoepeling willen van de pardonregeling. Voor de christendemocraten betekent dat een radicaal ander geluid. De coalitiepartij wilde nooit verder gaan dan een sober kinderpardon, met strenge voorwaarden. In de praktijk worden bijna alle aanvragen van asielzoekers afgewezen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt nu dat de situatie ‘onhoudbaar’ is.

Wat de gevolgen zijn van deze draai is onduidelijk. Op dit moment kijkt een onderzoekscommissie in opdracht van Harbers naar de problemen van het volledige asielsysteem. Wat CDA en D66 betreft wordt hun plan daarin meegenomen. De partijen willen niet alleen dat de huidige regels worden versoepeld. Ze verlangen ook van Harbers dat hij de honderden zaken van kinderen die op dit moment buiten het pardon vallen, opnieuw bekijkt. Het kan tot de zomer duren voordat de commissie met adviezen komt.

Het meningsverschil over de pardonregeling heeft alles in zich om uit te groeien tot een serieus conflict.

Duidelijkheid

De ChristenUnie is verheugd dat het CDA van mening is veranderd, zegt Kamerlid Joël Voordewind. “Drie van de vier partijen uit de coalitie zeggen nu dat het kinderpardon te streng is. We moeten dus snel om tafel om dit te bespreken. Ook met de onderzoekscommissie. We moeten sneller duidelijkheid geven en kinderen niet nog een half jaar in onzekerheid laten. CDA en D66 hebben verwachtingen gewekt bij de asielgezinnen. Dan kunnen we niet mensen gaan uitzetten en dat straks blijkt dat zij eigenlijk onder het soepeler pardon zouden vallen.” Harbers mag, vindt Voordewind, geen ‘onomkeerbare stappen’ zetten.

Vandaag hebben de vier regeringspartijen coalitieoverleg, waar het gesprek ongetwijfeld ook over het kinderpardon zal gaan. Het is niet de verwachting dat de VVD een vriendelijkere regeling accepteert. De partij liet dit weekend weten dat ‘iedereen vrij is om na te denken’. Maar, voegde Kamerlid Malik Azmani toe: “Wij gaan er vanuit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd”. Daarin staat dat het kinderpardon ‘in haar huidige vorm blijft gehandhaafd’.

Conflict

Het meningsverschil over de pardonregeling heeft alles in zich om uit te groeien tot een serieus conflict. ChristenUnie en D66 hebben er nooit een geheim van gemaakt dat zij de afspraak uit het regeerakkoord veel te mager vinden. Aan de andere kant zit de VVD er geharnast in. De liberalen zouden het kinderpardon liefst schrappen.

Ook rond de opening van vliegveld Lelystad staan regeringspartijen tegenover elkaar.

De spanning binnen de coalitie was de afgelopen week al fors opgelopen, nadat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff afstand had genomen van het klimaatakkoord en een kabinetscrisis over deze kwestie niet uitsloot. Hij zette bovendien zijn D66-collega Rob Jetten weg als ‘klimaatdrammer’. Regeringspartijen hadden dagen nodig om de gemoederen tot bedaren te brengen, wat nog niet helemaal is gelukt. Premier Rutte sprak afgelopen vrijdag na de ministerraad van ‘een pittige week’.

Zo stapelen de kwesties zich op die voor onrust in de coalitie zorgen, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen, op 20 maart. Ook rond de opening van vliegveld Lelystad staan regeringspartijen tegenover elkaar. De kans is groot dat de Kamer spoedig debatteert over het klimaatakkoord en het kinderpardon. Het zijn uitgelezen kansen voor de partijen om zich met de verkiezingen in zicht nog iets verder te profileren, met alle risico’s van dien.

Lees ook: 

CDA verandert van mening over kinderpardon: ‘De situatie is onhoudbaar’

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg spreekt over ‘een veranderd inzicht’. De regeringspartij wilde nooit verder gaan dan een sober kinderpardon, met strenge voorwaarden voor asielzoekers. Maar het CDA wil de regels nu alsnog versoepelen.

Hoe de kerken de druk op het CDA opvoerden om zich voor een ruimer kinderpardon uit te spreken

Nee, zeiden ze in de Bethelkapel, dat het CDA nu pleit voor een ruimer kinderpardon komt echt niet alleen door de kerkdienst-zonder-eind die al bijna drie maanden duurt. Maar dat kerkasiel heeft het vuur onder het kinderpardondebat wel opgestookt. En het toonde aan dat een ruimer kinderpardon in de kerken een groot draagvlak kent.